Acil Sağlık Hizmetleri
29 Mart 2022

Acil Sağlık Hizmetleri, Acil hastalık ve yaralanma hallerinde, konusunda özel eğitim almış ekipler tarafından, tıbbi araç ve gereç desteği ile olay yerinde, nakil sırasında, sağlık kurum ve kuruluşlarında sunulan tüm sağlık hizmetlerini kapsamaktadır.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlar tarafından yürütülen Acil Sağlık Hizmetleri içerisinde ağırlıklı olarak ambulans hizmetleri de yer almaktadır. Ambulans hizmetleri üç gruba ayrılır.

Kara Ambulans Hizmetleri ve İl Ambulans Servisleri

Hava Ambulans Hizmetleri

Deniz Ambulans Hizmetleri

ASKOM (Acil Sağlık hizmetleri Koordinasyonu) Acil sağlık hizmetlerini yürüten birimlerdendir. ASKOM, il genelinde acil sağlık hizmeti ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğini sağlamak üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.

Acil sağlık hizmetleri, ilgili yönetmelikte yer alan başlıklar altında yürütülür.

Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (saglik.gov.tr) buradan ulaşabilirsiniz.

Acil sağlık çağrılarını karşılamak ve ambulansların sevk ve idare etmek üzere komuta kontrol merkezi vardır.

Acil çağrılara olay yerinde ve nakil sırasında sağlık hizmeti vermek üzere ambulans ve ekiplerin istasyon adı verilen birimlerde toplanır.

Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu “Acil Servis, sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından kurulmuş yataklı tedavi kuruluşları bünyesinde yer almaktadır.

Acil sağlık hizmetleri konusunda özel eğitim görmüş ekipler tarafından, tıbbî araç ve gereç desteği ile olay yerinde ve hastaneye nakil sırasında verilen hizmetlere de acil yardım denir.

Herhangi bir kaza yada yaşamı tehdit eden bir durumda sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalara da ilk yardım denir.

Acil sağlık hizmetleri uzman ekip tarafından yürütülür. Ekip hastaya veya yaralıya gerekli tıbbi müdahalede bulunmak, olay yerinde gerekli tedbirleri almak üzere görevlendirilen, acil sağlık hizmetleri konusunda eğitim almış sağlık personeli ile şoförden oluşur.

Acil servis, hastanın sosyal güvencesi olup olmadığına, hastanın kimliğine bakmaksızın, stabilizasyon sağlanıncaya kadar bütün tıbbî hizmetleri sunar.

Vakanın tedavisinin başka bir sağlık kuruluşunda sürdürülmesi, mevzuat veya bu kuruluşun tıbbî-teknik imkanları açısından zorunlu ise, hastanın sosyal güvenlik durumuna en uygun kuruluş ile mutabakat sağlandıktan sonra, tıbbî bakım ve tedavisine devam edilmesi için, acil servis sorumlu tabibi Merkezden sevk işleminin gerçekleştirilmesini ister.